Persoonlijke verhalen Ki-Aikido

Wat Ki-Aikido voor mij betekent.

Van kleins af aan vroeg ik me af: Waarom doen mensen elkaar pijn, zelfs als ze van elkaar houden? En hoe reageer ik het best als iemand mij pijn doet? Hoe kan ik in contact blijven zonder aanvaller of slachtoffer te worden?

Ki-Aikido helpt me te ontdekken dat er een positieve weg is die boven zwakte en agressie uitstijgt. Die weg kan ik niet bewandelen vanuit mijn verstand. Want als ik uitgedaagd word, moet ik in een fractie van een seconde reageren. Daarom moet mijn onderbewuste veranderen. Wat in mijn onderbewuste zit, dat bepaalt mijn daden.

Tijdens de trainingen leer ik verdedigingstechnieken, maar ik leer ook hoe ik gevoeliger kan worden voor mijn omgeving. Ik leer vanuit kalmte en verbondenheid te reageren, zelfs als ik er niet eerst over kan nadenken. Ik leer dat ik nergens meer bang voor hoef te zijn, dat ik niet zwak of agressief hoef te zijn en dat ik okay ben zoals ik ben.

Dat vergt heel veel oefening maar ik vind het helemaal de moeite waard. Want leren liefhebben zonder mezelf of anderen pijn te doen, vind ik het kostbaarste wat er is.

Merthe van der Bruggen